34384-kraftskivaDet finns alltid något att fira är ett motto som många lever efter, och sanningen är att det faktiskt nästan alltid finns något att fira på riktigt! Sommaren är nu officiellt slut, och hösten är här. Vad är det som firas på hösten då? Ja, massor av grejer egentligen, men nu närmast är det såklart dags att fira med en ordentlig kräftskiva! Här följer enkla tips på meny för att få till den där alldeles speciella kräftfesten.

Vi har tidigare skrivit om att anordna en julfest och om att umgänget på en fest ör det viktigaste, inte att man nödvändigtvis firar något på traditionellt vis. Traditioner är till för att brytas som man INTE brukar säga, men så faktiskt fallet många gånger. Hur kul är det egentligen att göra allt på exakt samma vis varje gång?

En kräftskiva utöver det vanliga

Det behöver faktiskt inte vara så svårt att ordna en kräftskiva som sticker ut lite från mängden. Många glömmer är att alla inte gillar kräftor, så se till att tända grillen för hamburgare eller ordna andra tillbehör en bara bröd och ostar för dem som inte tycker om de små röda krabaterna. Alla ska känna sig välkomna! Steg två är att fixa en snygg och välkomnande dukning och pynta med ljuskällor av olika slag. Kräftskivor brukar ofta hålla på in på småtimmarna så lägg därför ut en extra kudde eller filt på gästernas platser för att åstadkomma bästa komfort under kvällens gång. Sedan kan man även skippa kräftpyntet och satsa på höstigt pynt istället, som vackra röda blad och kottar och ha en både klassisk och ovanlig meny, olika komponenter helt enkelt.

Såhär säger matinspiratören Malin i en artikel från Sveriges Radio:

”De flesta pajer passar utmärkt som bukfylla till en kräftskiva men eftersom kantarellerna är i säsong så varför inte göra en kantarellpaj? Eller så gör du som jag och snor ihop ett litet tilltugg med de klassiska smakerna av kantarell och Västerbottensost på smördegspuffar. Glöm för all del inte bort efterrätten när det vankas kräftskiva, cheesecakes är lätt att förbereda om man ska bjuda många eller en god hembakad gräddtårta.”